2008. március 26., szerda

Perdita

Akkor most a név eredetéről! Minden előző félév elején kezdődött, mégpedig Gábor felvilágosodás II óráján. Referátum témát kellett válasszunk és én Vajdát akartam, de sajnos (vagyis már nem sajnos) túl sokan voltunk rá: Ezért Gábor kérdezte nincs-e kedvem inkább Reviczy Gyulához, mert nem túl ismert és nagyon jó téma. Aztán mért ne alapon elvállaltam. A téma konkrétan a Perdita ciklus volt. Szerintem érdekes az a téma, hogy hogyan lesz a versekben az eszményített nőből egyszerű, hát mondjuk ki nincs mit szépíteni, kurva. Reviczky volt az első a magyar irodalomban, aki ebben a témában írt, így őt tekinthetjük Ady elődjének. Tehát nem Ady találta ki ezt új hangnemet, amivel a nőről ír!!! Közel érzem magamhoz ezt a peremre sodort női életet, ezt a mindenképp más nőt, ezért ez lett a szakdolgozattémám is!

Amúgy megjegyezném mellékesen, hogy a perdita szó a latin perdere szóból származik és jelentése 'az ami elveszett'. Ha pedig ebből indulunk ki, akkor láthatjuk azt, hogy nem a saját akaratukból lesznek azok amik, hanem külső tényező miatt!

4 megjegyzés:

Turul86 írta...

Hát igen! Ideje volt! Azok után hogy engem hungaristának néztek, muszáj volt magyarázatot adnod!!! És még Mária Magdolnát nem is említetted!!!:)

Perdita írta...

Az a mi titkunk!;)

Névtelen írta...

Nekem is tudna küldeni valaki erről valamit?Nekem Reviczkyről kellene írnom,és hát a Perdita igen-igen csak odatartozik.Az e-mail cím:hentzb@freemail.hu.Kösziiii

Névtelen írta...

Koszonom, hogy egy erdekes blog