2008. július 18., péntek

Dinnye

Nem, ez itt most nem a nyár jelképe gyümölcsről szól! Ez a munkáról szól!
Ez a szedés, rakás, pakolás, papírmunkáról szól! Azt hiszem nem is gondolná egy átlag embert, hogy mennyi munka, erőfeszítés és hány ember idegeskedése van egy egyszerű mezőgazdasági termény mögött (ami jelen esetben a dinnye).
El tudjátok azt képzelni milyen érzés a 40 fokos tűző napsütésben 15 kilós dinnyét dobálni? Nem nem hiszem, hogy ezt a legtöbben át tudnák érezni. Vagy mikor a 35 fokban a raktárban lepakolod, amit ők a földön felpakoltak? Vagy 5kor kelni, hogy a családnak legyen ebéd, vacsora míg az asszony dolgozik a földön (este 10ig). Vagy azt, milyen nehéz hogy ekkora karavarodásban a szállítók és a számlák pontosak legyenek? Nagyon nehéz és nagyon fáradtságos. És ez csak vége! Annak a dinnyének meg kellett érnie a nehéz körülmények közt (öntözték és kapálták és permetezték - és egyáltalán gondot fordítottak rá)!
És mit tud erről a közvélemény? Hát hogy a AUCHAN elé viszik a gazdák a dinnyét és kiborítják, mert olcsón veszik át az áruház. Meg hogy sok a fekete munkás és/vagy gyerek munkás.
De mért nem keres senki választ arra, hogy mért van ez?
Az utóbbi években a gazdák épp hogy a 0-ra ki tudtak jönni a pénzből, nagyon sokan eladósodtak, nem foglalkoznak már növénytermesztéssel, állattenyésztéssel. Mert nem éri meg, nem veszik meg. Örülnek, ha minimális áron el tudják adni, mondjuk külföldi kanionokba. Ebből következően nincs pénz a bejelentett munkásokra, csak idény munkát tudnak adni (-> télen a kocsmában költik a lovét a férfiak). Egyértelműen a felnőtteknek állandó munkahely kell, ezért csak fiatalkorúaknak szabad a nyara, tehát ők tudnak elmenni mondjuk dinnyét szedni. És mért? Nem azért mert a szüleik kegyetlenek, pont azért mert azt akarják, hogy mindenük meg legyen (értsd: nem elég a szülők fizetése, arra ami a gyereknek kell). Ez sajnos elég gyakran előfordul felénk! De így legalább ezek a gyerekek, a nehéz sorsuk ellenére, kemények lesznek, és az biztos értékelni fogják a kezükbe adott pénzt.

Sok dolgot írhattam volna még! Nem tudom ezt mért írtam. Talán csak gondolatébresztőnek. Talán csak azért, hogy igyekezzünk a dolgok mögé látni.

3 megjegyzés:

Turul86 írta...

Ez a mai magyar valóság...

Perdita írta...

Sajna!

Névtelen írta...

Ez nézőpont kérdése. Természetesen magyar falvakban ahol a falu egésze szinte a mezőgazdasággal foglalkozik annak szívügye a dolog.

De a főgond hogy olyan emberek vezetik a gazdaságot akik nem értenek hozzá!
Mondjuk példaként hogy lehet az hogy a török áruk kiszorítják a magyart? A multicégeknek megéri megvenni Törökországban és ideszállítani. És a poén hogy a török gazdáknak is megéri!!!

Kérdés hogy ők hogy csinálják?
Piaciverseny van aki nagyon lemarad az sajna tönkremegy.